Volumes doorsnijden

Sneltoets

Volume doorsnijden

Model

Contextmenu

Ctrl + Alt + T (Windows)

Cmd + Option + T (Mac)

Met het commando Volume doorsnijden kan je volumes of NURBS-oppervlakken voorzien van vlakke of trapvormige doorsneden. Het snijvlak kan daarbij de kleur overnemen van het snijdende oppervlak.

Zorg er steeds voor dat het snijdende oppervlak groter is dan het basisvolume of basisoppervlak.

Om een volume door te snijden:

Selecteer zowel het door te snijden volume of NURBS-oppervlak als het snijdende oppervlak.

Het basisvolume of basisoppervlak zal worden doorgesneden langs de zijde waar de normaal van het snijdende oppervlak loopt; selecteer in het Infopalet de optie Toon normaal om de normalen van het oppervlak zichtbaar te maken. Klik in het Infopalet eventueel op de knop Keer normaal om om het gewenste resultaat te bekomen.

Selecteer het commando.

Het dialoogvenster ‘Selecteer’ wordt geopend.

Selecteer hier het snijdende oppervlak. Het laatst gecreëerde object wordt standaard geselecteerd en licht op, maar je kan een ander object selecteren m.b.v. de pijlen.

Vink de optie Behoud bewerkingsobject aan om het snijdende oppervlak te behouden of vink deze optie uit om dit object automatisch te verwijderen na de bewerking.

Is de optie Behoud bewerkingsobject aangevinkt, dan zal het basisvolume worden doorgesneden zonder behoud van het snijdende oppervlak.

Is de optie Behoud bewerkingsobject uitgevinkt, dan zal het basisvolume worden doorgesneden en blijft het snijdende oppervlak na de bewerking in de tekening staan; dit object kan afzonderlijk worden bewerkt.

De eigenschappen van het doorgesneden volume kan je steeds wijzigen via het Infopalet.

Klik hier om de velden te tonen/te verbergen.Klik hier om de velden te tonen/te verbergen.

Veld

Omschrijving

Dikte/Diepte/Hoogte

(alleen weergave)

In deze velden kan je de afmetingen van het doorgesneden volume aflezen.

X-schaal/ Y-schaal/Z-schaal

Geef een waarde op om het doorgesneden volume in de X-, Y- of Z-richting te verschalen.

Keer richting om

Wanneer het snijdend object een oppervlak is, kan je met deze knop de normaalrichting van het oppervlak omkeren. Hierdoor wordt het volume doorgesneden langs de zijde waar de nieuwe normaal van het snijdende oppervlak loopt.

Wanneer het snijdend object een volume is, keer je met deze knop het resultaat van het commando om. Zo kan je wisselen tussen het overgebleven volume en het weggesneden volume.

Gebruik de kleur van het snijdende oppervlak

Vink deze optie aan als je de kleur van het snijdende oppervlak wilt gebruiken voor het doorgesneden volume.

Samenvoegen met structurele objecten in sneden

(Vectorworks-uitbreidingsmodule vereist)

Vink deze optie aan om het geselecteerde object aan te duiden als structureel element. Hierdoor zal het object in het snijvlak van snedevensters wordt samengevoegd met andere structurele elementen die een identieke vulling hebben. Samengevoegde objecten worden weergegeven als één geheel. Zie Geavanceerde instellingen - snedevenster voor meer informatie.

Volumes bewerken

Vlakken van 2D-objecten bewerken